LifeTime KALIJ 99mg, tablete

79,00 kn

-+
Opis: 

Jedna tableta na dan ili po preporuci stručne osobe.

100 tableta (= 17 g)

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Kalij je u organizmu uglavnom u unutarstaničnoj tekućini gdje je važan za brojne procese, sudjeluje u održavanju normalnog krvnog tlaka i radu živaca i živčanog sistema, za ispravan srčani ritam, zajedno sa kalcijem sudjeluje u ispravnoj mišićnoj kontrakciji, a skupa s natrijem je odgovoran za kontrolu balansa tjelesnih tekućina. Jedan od ključnih regulatora prolaza hranjivih i drugih korisnih tvari kroz staničnu membranu. Neophodan je za sintezu mišića i nukleinskih kiselina, a sudjeluje i u pohranjivanju glukoze u zalihe glikogena, pa je za sportaše mnogo važniji nego li se uobičajeno misli da radi samo kao elektrolit za znojenje.

Nedostatak kalija može se pojaviti kod osoba deficitarne ishrane, koje često ili stalno upotrebljavaju diuretike ili laksative, kod dijabetičara i sportaša koji se pojačano znoje (3 sata dnevne intenzivne aktivnosti izaziva gubitak od 700 do 800 mg kalija), a posljedica je poremećena kalij-natrij ravnoteža koja prijeti mnogim poremećajima - krvni tlak, opća slabost, slabi refleksi, slabost mišića, suha koža i krhkost noktiju.