BADEM, HLADNO PREŠANO BILJNO ULJE BIO, ORGANICA 100 ml

46,99 kn

-+
Opis: 

U rano, rano proljeće nešto se zabijeli na mediteranu i nagovijesti još jednu plodnu godinu. Bez puno poetike, ti bijeli cvjetovi nose zametke za nama svima dragi badem. Nije ovo ulje zalud završilo, još u davna vremena, u kozmetici, a toliko se proširilo da je nekima postalo “preobično”.  Blagog mirisa, fine teksture na koži, badem je decentno i nenametljivo ulje. No, europska farmakopeja daje mogućnost da se bademovo ulje dobiva kako iz slatkih badema (koji je kod nas uobičajen), tako i od gorkih badema. Ulje gorkog badema kod nas je nešto veća egzotika. U prosjeku, gorki bademi sadrže 5-10 puta veću razinu amigdalina, spoja iz kojeg nastaju cijanidni ioni i koji daju karakteristični miris badema. Stoga je ulje gorkog badema po svojem mirisu između ulja marelice i ulje šljive. Ako ga nabavite, može vam biti zanimljivo jer kozmetici daje amaretto miris koji se odlično slaže s bilnjim uljima poput kokosa, te brojnim eteričnim uljima (limuna, naranča, lavanda, ruža…). Kod nas ipak u potpunosti dominira ulje slatkih badema, a ako ste željni “cijanidnih” mirisa posegnut ćete za marelicom ili šljivom. Zanimljivo, gorki badem je bio jedan od prvih slučajeva fatalnog patvorenja: ulje gorkog badema patvorilo se dodavanjem nitrobenzena u obično ulje, a to je izazvalo slučajeve trovanja u djece i odraslih još prije sedamdeset godina.

Ako ne volite bombastične reklame, a volite tradicionalnu kozmetiku, badem je ulje za vas. Poznate su bile lanolinske kreme s bademovim uljem koje su se nekoć davno izrađivale u ljekarnama još u doba naših baka i prabaka.

Budući da se relativno lako upija, badem je izvrsno ulje za njegu svih tipova kože. Mladenačka koža ga lako upija, a zrela koža postaje vitaliziranija i glađa. Badem je jedno od ulja s kojim se počinje i s kojim se polako upoznajete. Od njega se spravljaju ugodna ulja za lice i tijelo, bilo za noć ili dan, daje prelijepe kreme bijele boje i ugodna mirisa, koristi se rado u pakunzima i pilinzima, a uz sve to jedno je od najboljih ulja za masažu jer ima izvrstan omjer upijanja i klizavosti. Ako plaćate skupe tretmane u raznim “welness” i “spa” centrima (inače, u prijevodu, centrima za dobrobit i kupanje), dajte, pitajte da li vas doista masiraju hladno prešanim i nerafiniranim bademom. 90% njih, naime, to ne radi.

S uljem badema treba paziti jedino kod ljudi, te pogotovo djece koji su alergični na orašide.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut