CHIA SJEMENKE, MACERAT BIO, ORGANICA, 100 ml.

31,39 kn

-+
Opis: 

Chia je samonikla u Srednjoj Americi i dugi niz stoljeća koristila se u prehrambene svrhe. Značenje naziva logično: chian na Nuhuatl jeziku znači “uljni”. Sjemenke su pune sluzi koja bubri i nadam se da ste već probali nekoliko delicija, pogotovo zdravih pudinga s ovom biljkom.

Chia je druga poznata komercijalna biljka Južne Amerike, uz inka orah, čije je ulje bogato α-linolenskom kiselinom. Ulje je fino, bogato, za one koji vole masni osjećaj na koži. Meni je najbolje u bogatim serumima za lice u kombinaciji s uljima bogatim tokoferolima ili tokotrienolima (pšenične klice, sjemenke brusnice, maline, američke brusnice). U laganijim i geografski povezanim kombinacijama s uljem brazilskog oraha ili još bolje maceratom gardenije inka pretvara se u brzo upijajući i ugodan serum.

Ulje chie je ulje kože sklone iritaciji i svrbeži, a posebno mi je drag rad u kojem se ispitalo ulje chie u liječenju svrbeži kod bubrežnih bolesnika. To je korisna informacija. Vi ne morate biti takav bolesnik da ga koristite, ali ćete se sjetiti ovog ulja kada vas muči svrbež od suhe kože nakon tuširanja – možda ćete uz neku “običnu” marelicu dodati dio chie za još bolju ishranu, zašto ne? Koža atopičara također može profitirati od ovog ulja i izvana, a ne samo iznutra.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut