Čileanski lješnjak (Gevuina avellana) biljno ulje 100 mL – oleoTHERAPY

154,00 kn

-+
Opis: 

Brzo se upija, te hrani i omekšava kožu. Najčešće se koristi za njegu suhe do mješovite kože.

Procjenjeni prirodni SPF 10-30.

Botanički naziv: Gevuina avellana

Način dobivanja: hladno tiješteno, nerafinirano

 

Usprkos nazivu, čileanski lješnak nije srodnik europskog lješnjaka. Ulje sadrži neobične masne kiseline: izo-palmitinsku (omega 5, oko 20%), do 10% izo-oleinske (omega 6), 30-40 % oleinske, do 10% linolne masne kiseline te visoki udio tokotrienola (vitaminu E sličnih tvari) koji izvrsno štite stanice od šteta koje uzrokuje UV zračenje.

Brzo se upija, te hrani i omekšava kožu. Najčešće se koristi za njegu suhe do mješovite kože.

Procjenjeni prirodni SPF 10-30.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut

 

Upozorenje o SPF:

Kod prirodnih sirovina radi se o PROCJENJENOM SPF. To znači da od usjeva do usjeva nitko ne ispituje tu vrijednost, te ona može varirati. Stvarni SPF se može znati jedino testiranjem in vivo ili colipa metodom (spektrofotometrija).

MIJEŠANJE SIROVINA I KONAČNI FAKTOR: Ne savjetujemo da se kod miješanja jednake količine sirovine sa SPF i nekog drugog ulja uzima srednja vrijednost (aritmetička sredina) kao SPF mješavine! To nije i nikako ne može biti točno!

KOLIČINA SREDSTVA I DEKLARIRANI FAKTOR: Ono što još treba uzeti u obzir pri primjeni bilo kakvih sredstava za zaštitu od sunca je da ih treba nanositi vrlo obilno. Računa se da je potrebno otprilike 35ml losina/kreme za premazati izložene dijelove tijela. U slučaju da se upotrijebi polovica te količine nećete dobiti polovicu deklariranog faktora već drugi korijen te vrijednosti, što znači da ako stavite polovicu preporučene količine losiona s faktorom 50, na koži ćete de facto imati SPF 7! U nedostatku konkretnih ispitivanja ponašanja ulja, treba primijeniti ista načela.