Jojoba (Simmondsia chinensis) biljno ulje 100 mL – oleoTHERAPY

64,05 kn

-+
Opis: 

Koristi se za suhu i nadraženu kožu, prilikom tretmana ožiljaka, preuranjenih bora i akni, raznih ekcematoznih promjena na koži, kod psorijaze i dermatitisa. Zbog regulirajućeg djelovanja na nastanak sebuma, dobar je i kao dodatak za njegu masne kože, zajedno s hladno tiještenim uljem lješnjaka. Idealno je kao dodatak njezi usnica tijekom zime, uz shea (karite) maslac.

Način dobivanja: hladno tiješteno, nerafinirano

Dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki jojobe. Ubraja se u tekuće voskove, vrlo je stabilno te otporno na oksidaciju i povišenu temperaturu. Sadrži veliki broj vitamina i minerala koji blagotvorno djeluju na kožu, vlažeći je i čineći mekom i glatkom. Stabilizira pH kože i regulira nastanak sebuma. Koristi se za suhu i nadraženu kožu, prilikom tretmana ožiljaka, preuranjenih bora i akni, raznih ekcematoznih promjena na koži, kod psorijaze i dermatitisa. Zbog regulirajućeg djelovanja na nastanak sebuma, dobar je i kao dodatak za njegu masne kože, zajedno s hladno tiještenim uljem lješnjaka. Idealno je kao dodatak njezi usnica tijekom zime, uz shea (karite) maslac.
JOJOBA zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Kemijska struktrura je slična dijelu sebuma, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože, regenerira kožu. Nezamjenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože.

Nije ga uputno duže koristiti samog, već se miješa s drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.

 

Jojoba (Simmondsia chinensis, (Link) C.K. Schneid., Simmondsiaceae)

Mnogima je već poznato kako jojoba nije ulje, već u njegovom sastavu dominiraju voskovi. Trebalo bi ga svrstati u rubriku voskova, no uobičajeno se opisuje među uljima.

Jojoba je vrlo univerzalno ulje. Štiti od isušivanja pa je dobar kod suhe kože, a regulira lučenje sebuma i time pomaže kod masne i mješovite kože. Obično se miješa s drugim uljima, jer je samo ulje jojobe više zaštitno a manje hranjivo.

Jojoba je vrlo stabilno ulje i teško užegne, podnosi zagrijavanja i zato se koristi kao nosač u prirodnim parfemima. Koristi se u paknuzima za kosu i nokte. Jedno je od temeljnih ulja u prirodnoj kozmetici.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut