KOKOS, EKSTRA DJEVIČANSKO BILJNO ULJE, ORGANICA, 100 ml.

20,00 kn

-+
Opis: 

INCI: COCOS NUCIFERA OIL

Namjena: pakunzi, dodatak maslacima i emulzijskim sustavima, za intrigantne macerate, izrada sapuna
Tajna ljekovitosti: zasićene masne kiseline , nije posebno ljekovit ali se lijepo upija čini kožu i kosu sjajnom i glatkom
Opaska: vrlo različite mirisne note.
Oralna uporaba: apsolutno, prava delicija ne samo za slastice već i mesna jela, čak i riblja jela s daškom vijetnamske kuhinje.

Kokos je na sobnoj temperaturi, uglavnom oko 20 °C, kruta mast, dok se po ljeti topi. Čisto se ulje kokosa vrlo brzo upija u kožu, a u smjesama lako “povuče” za sobom ulja koja se teško upijaju (boražinu, maslinovo ulje,…). 

Zasićene, kratkolančane masne kiseline dominiraju ovim uljem: kaprilna, laurinska i miristinska kiselina. Takve kratkolančane kiseline lako ulaze u strukturu kose i isto tako lako penetriraju u kožu. U nekim popularnim knjigama ulje kokosa se jako hvali kao svelijek i prehrambeno ulje koje smanjuje kolesterol. Moje je mišljenje da ga ne treba shvatiti kao lijek, ali su kratkolančane masne kiseline stabilne, ne oksidiraju, lako se probavljaju, pa ga svakako može koristiti u prehrani. 

Sadržaj laurinske kiseline čini kokos idealnim za sapune. Premda ćemo o tome učiti posebno, natrijeva i kalijeva sol laurinske kiseline odlično se pjeni, pa dodatak kokosa kao sirovine za izradu sapuna uvijek povećava pjenjenje. No, za razliku od ulja bogatih palmitinskom kiselinom (palma, shea maslac), ne daju odveć jako tvrdoću sapunu. To je prednost i mana, ovisno kako volite, prednost je prije svega u lakoći lijevanja sapunske mase.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut