Kamilica njemačka (Chamomilla recutita) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

256,00 kn

-+
Opis: 

Botanički naziv: Chamomilla recutita

Zemlja porijekla: Egipat

Dio biljke: cvijet

Aktivne tvari: kamazulen, alfa-bisabolol, farnezen, bisabol-oksid

Djelovanje: protuupalno, antialergijsko djelovanje, blagi spazmolitik.

Indikacije: upalne bolesti kože (dermatitisi, psorijaza), kožne alergije, seboreja, astma, alergijski rinitis.

Eterično ulje NJEMAČKE KAMILICE je jakog protuupalnog i antialergijskog djelovanja. Primjenu nalazi u tretiranju upalnih bolesti kože, kožnih alergija, seboreje, dermatitisa, psorijaze.

Esencijalno ulje njemačke kamilice (Chamomilla recutita (L.) Rausch. (=Matricaria chamomilla L.) Asteraceae) je tamnoploave boje koja potječe od seskviterpena kamazulena. Usprkos relativno visokoj cijeni, ovo ulje je gotovo nezaobilazno u kozmetičkim pripravcima za razne kožne upalne bolesti te iritacije kože. Eterično ulje njemačke kamilice prava je blagodat za suhu kožu. Kemijski sastojci ulja, poput kamazulena, sprečavaju gubitak vode kroz kožu.

Za optimalno djelovanje, ovo se ulje dodaje u znatno nižoj koncentraciji od mnogih drugih eteričnih za njegu kože. Najdjelotvornije su niže koncentracije, između 1 i 2% (1-2 kapi na 10 mL biljnog ulja).

Uz kamazulen (oko 5%) sadrži i seskviterpenske alkohole (α-bisabolol oko 10%), i seskviterpenske okside (oko 25% bisabolol oksida A i B), seskviterpenske laktone i kumarine (herniarin, umbeliferon). Djeluje protuupalno, uravnotežuje sekreciju u želucu i ima blag spazmolitički učinak. Antialergijsko djelovanje posredovano je kamazulenom, ali i bisabolol-oksidima i bisabolom. Najčešće se koristi dermalno kod upalnih bolesti kože, kožnih alergija i seboreje. Primjenjuje se također kod alergijskih bolesti (astma, alergijski rinitis) te loše probave i čira na želucu.

Esencijalno ulje njemačke kamilice jakog je djelovanja i ne treba ga koristiti u velikoj koncentraciji. Sigurno je za korištenje.

Dr.sc. Stribor Marković mr.pharm., fitoaromaterapeut