Komorač, slatki (Foeniculum vulgare) eterično ulje 10 mL – Pranarôm

52,00 kn

-+
Opis: 

BOTANIČKI NAZIV Foeniculum vulgare ssp.vulgare var. dulce

NAČIN DOBIVANJA destilacija vodenom parom sjemenki

SASTAV anetol, metilkavikol, keton fehon, manje količine kumarina

Djelovanje: karminativ, estrogenomimetik, spazmolitik, tonik probavnog sustava.

Indikacije: amenoreja, dismenoreja, nadutost, otežana probava, bronhitis, astma.

NAČIN PRIMJENE dermalno, oralno samo uz preporuku fitoaromaterapeuta

Kontaindikacije NE koristiti u trudnoći i tijekom dojenja te kod djece ispod 12 godina. Kontraindicirano kod estrogen-ovisnih tumora.

Upozorenje: Oprez je potreban da se ovo ulje ne zamijeni sa opasnim gorkim komoračom koji sadrži velike količine ketona.

Od slatkog komorača (Foeniculum vulgare ssp. vulgare var. vulgare Miller, Apiaceae) se  destilacijom vodenom parom sjemenki dobiva esencijalno ulje koje sadrži znatno manje ketona od ulja drugog varijeteta, gorkog komorača koji je i toksičniji. Zbog toga se u aromaterapiji preporuča upotreba samo esencijalnog ulja slatkog varijeteta.

Kao i druga ulja s E-anetolom i estragolom, djeluje karminativno, estrogen-like, spazmolitički i kao tonik probavnog sustava. Koristi se kod amenoreje, dismenoreje, nadutosti i otežane probave te bronhitisa i astme.

Ulje slatkog komorača sadrži preko 80% E-anetola, 1-10% metilkavikola i manje od 5% ketona fenhona. Od gorkog komorača dobiva se ulje koje sadrži manje količine E-anetola (50-80%), ali zato sadrži čak do 25% ketona fenhona. Oba sadrže manje količine kumarina.

Oprez: Ne koristiti u trudnoći i u dojilja te u djece ispod 12 godina. Oprez kod oralnih pripravaka. Kontraindicirano je kod estrogen ovisnih tumora.