Matičnjak (Melissa officinalis) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

793,00 kn

-+
Opis: 

Botanički naziv: Melissa officinalis

Zemlja porijekla: Slovenija

Dio biljke: nadzemni dio biljke

Aktivne tvari: beta-kariofilen, germakaren-d, geranial, neral, o-cimen, citronelal, delta-kadinen

Djelovanje: izrazito anksiolitičko; protuupalno.

Indikacije: nesanica, histerični napadi, tjeskoba, stresne tahikardije.

Matičnjak (Melissa officinalis L., Lamiaceae) je iznimna biljka koja se tradicionalno koristila uglavnom za nervozu i lošu probavu. Esencijalno ulje matičnjaka izrazito je skupo, a kako je ugodnog mirisa, vrlo je traženo.

Dobiva se destilacijom biljke koja nije u cvatu. Biljka sadrži vrlo male količine esencijalnog ulja, pa su potrebne velike količine biljnog materijala za proizvodnju: za jedan kilogram esencijalnog ulja potrebno je 5-16 tona svježe biljke. Većina proizvođača u samom procesu destilacije dodaje limun, limunsku travu ili citronelu i tek tridesetak posto biljnog materijala matičnjaka. Takvo ulje bude bogatije aldehidima i ima relativno sličan miris, no ne djeluje potpuno kao čisto esencijalno ulje matičnjaka. Ulje matičnjaka često se patvori esencijalnim uljima limuna, limunske trave, citronele i liceje. Ulje sadrži oko 30% aldehida nerala i geraniala, kumarin eskuletin, seskviterpene kopaen, β-kariofilen i germakren D, estere geranil acetat, neril acetat i citronelil acetat.

Esencijalno ulje matičnjaka izrazito je anksiolitičko pa se koristi kod nesanice, tjeskobe, histeričnih napada, stresa i stresnih tahikardija. Djeluje i protuupalno te se primjenjuje kod loše probave.

Oprez: Esencijalno ulje vrlo je sigurno, ali ga treba koristiti u vrlo malim dozama. Samostalno nije pogodno za oralnu upotrebu, već se u nižoj koncentraciji dodaje drugim uljima sličnog djelovanja.