Pačuli (Pogostemon cablin) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

77,00 kn

-+
Opis: 

Botanički naziv: Pogostemon cablin

Zemlja porijekla: Indija

Dio biljke: nadzemni dio biljke

Aktivne tvari: alfa-gvajen, alfa-bulnezen, pačulen, sejšelen, beta-kariofilen, pačulol

Djelovanje: djeluje diuretično, flebotonično i adstrigentno; potiče regeneraciju kože.

Indikacije: koristi se u mješavinama za tretiranje celulita, proširenih vena, hemeroida; za tretiranje ispucale, naborane, suhe, upaljene, kao i masne kože s proširenim porama. Pomaže kod akni, ožiljaka, opekotina, peruti, seboreičnog dermatitisa, ekcema, impetiga, gljivičnih infekcija.

Pačuli (Pogostemon cablin Benth., Lamiaceae), medicinska biljka Indije, Kine, Indonezije i Japana, intenzivno se koristi u parfumeriji (parfemi s punim imenom “Pačuli”) i kozmetičkoj industriji. Ulje je postalo jedno od mirisnih simbola “djece cvijeća” i hipi pokreta, zajedno sa sandalovinom i jasminom. Ima (pomalo neopravdanu) reputaciju afrodizijaka.

Destilacijom nadzemnog dijela biljke dobiva se tamno i viskozno ulje koje sadrži do 50% seskviterpena (bulnezen, sejšelene) i seskviterpenski alkohol pačulol (do 50%). Sadrži tragove epoksiseskviterpena, ketona i alkaloida.

Naširoko korišteno u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, ima limitirane farmakološke efekte. Djeluje kao dobar venotonik i potiče regeneraciju kože. Dobro djeluje kod akni, seboreje i sličnih upalnih bolesti. Primjenjuje se kod hemoroida, proširenih vena i flebitisa.

Sigurno za upotrebu