Timijan kemotip geraniol (Thymus vulgaris) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

127,00 kn

-+
Opis: 

Djeluje vrlo dobro protiv patogenih gljivica (Candida, Trychophyton, Microsporum te plijesni kao što je Aspergillus). Koristi se kod gljivičnih i bakterijskih infekcija kože i infekcija urinarnog sustava.

Najženstveniji od svih kemotipova, i vrlo ugodnog, moćnog i snažnog mirisa je eterično ulje timijana kemtipa geraniol. U kemijskom sastavu, premda se naziva kemotip geraniol (pripada klasi spojeva alkohola), ističe se geranil-acetat (pripada klasi spojeva estera). Premda esteri obično ne iskazuju jak antibakterijski učinak, ovaj kemotip timijana snažan je pout kemotipa linalola, s time što je posebno djelotvoran protiv raznoraznih vrsta gljivica koje izazivaju infekcije kože. Stoga je on još jedno ulje, uz čajevac, metvulju i palmarosu, koje se koristi kod gljivičnih infekcija. Ponekad se baš ovaj kemotip pokazuje djelotvornim kada čak i čajevac zakaže. Posebno je pogodan kod osoba koje su alergične na eterično ulje čajevca.

Kao što i dolikuje jednom “ženskom” timijanu, djeluje na – maternicu. U francuskoj školi aromaterapije koristi se tijekom samog poroda. Premda ćete naići na velika upozorenja oko upotrebe eteričnih ulja u trudnoći, ovo ulje ne može naškoditi tijekom samog poroda. Sve ovisi o dozi, a ne o samom ulju: mazanje čistog eteričnog ulja timijana kemotipa geraniol ili visoke doze ulja je nesmotreno u bilo kojem stanju, a ne samo u trudnoći.

Timijan kemotip geraniol je yin aspekt timijana, i kao što se vidi po njegovoj upotrebi, simbolizira pravi ženski aspekt. Mnoge biljke i njihova eterična ulja simboliziraju ženstvenost i ženski aspekt, poput ruže, kadulje, muškatne kadulje… No, timijan kemotip geraniol, poput kemotipa linalola, u sebi nosi simboliku odrastanja, odrastanja žene i ženskog aspekta. I ovdje se otvaraju pitanja što znači zrela ženstvenost. Čini mi se da je danas termin “snažan ženski aspekt” potpuno nejasan. Mnoge žene pokušavaju postići to kopiranjem muškog aspekta i udovoljavanjem predodžbi svijeta što je to “uspješna”, “snažna”, “samosvjesna” žena. Na žalost, ta je predodžba iskrivljena i u svojoj je biti duboko uvredljiva sprdnja. Dovoljno je za to pogledati “ženske” časopise. Možda vam baš timijan kemotip geraniol pomogne da shvatite sebe bolje, neovisno o spolu.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut