Timijan kemotip linalol (Thymus vulgaris) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

126,00 kn

-+
Opis: 

Timijan kemotip linalol (Thymus vulgaris) sadrži 50-80% linalola. Potrebno je imati certifikat o sastavu ovog kemotipa jer u njemu varira sadržaj linalola, a ponekad se nađu ulja ovog kemotipa koja ipak sadrže određenu razinu timola pa ga treba izbjegavati. Puno je blaži i bezopasniji kemotip od timola. Djeluje također jako mikrobicidno te je aktivan i protiv gljivica (Candida).

Koristi se za dišne infekcije (uglavnom inhalacijski u kombinaciji s drugim uljima s alkoholima i oksidima kao što je kajeput, ravensara, niauli kemotip 1,8-cineol te vrstama eukaliptus radiata i globulus), urinarne infekcije te kod gljivičnih infekcija u probavom sustavu.

Oprez: Ne koristiti oralno. Kod dermalne primjene, koristiti u manjim dozama.

Timijan kemotip linalol vrlo je blag (za razliku od kemotipa timol), sadrži alkohol linalol i gotovo nikada neće izazvati iritaciju kože. No, nije manje snažan od timolnog kemotipa. Ovo ulje se također koristi kod infekcija raznih uzroka (kožnih, urinarnih i dišnih infekcija). Obično koristim ovaj kemotip u slučajevima upornih, dosadnih infekcija, kada zakažu ne samo antibiotici, već i druga antibakterijska ulja poput čajevca. Budući da je vrlo blag, može se koristiti na malim površinama kože bez razrijeđivanja, primjerice kod već spomenutih “čireva”, ili kod gnojnih zanoktica i jako upaljenih akni. Ovakav direktan način nanošenja nije dobar za veću površinu kože, stoga oprez!

Timijan kemotip linalol dobra je pomoć terapijama urinarnih infekcija, stoga vam sugeriram jednostavnu recepturu za ulje koje se utrljava na kožu donjeg dijela trbuha:

U bočicu od 50 mL ulijte 5 mL timijana kemotipa linalol. Do ruba nalijte brzoupijajuće hladno prešano biljno ulje (npr. makadamiju).

Nanosite u tankom sloju dva puta dnevno na čistu kožu, mažući donji dio trbuha (no nikako ne genitalije!) ili pak prsa, ukoliko tretirate dišnu infekciju (ne bradavice!) i gornji dio leđa. Ipak, imajte na umu da je samo djelovanje ulja nedovoljno da bi se riješio akutni ili kronični cistitis, stoga ga uvijek kombinirajte s čajevima poput medvjetke.

Dr. sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut