Timijan kemotip timol (Thymus vulgaris) eterično ulje 10 mL – Pranarôm

91,00 kn

-+
Opis: 

Kemotip timol najrašireniji je kemotip. U lošijoj literaturi zna se nazivati “crveni timijan” zbog boje eteričnog ulja koja, ovisno o načinu destilacije, zna biti crvenkasta do žuta. Takav je naziv odveć neprecizan. Timol pripada klasi fenola, spojeva koji iskazuju jaku antibakterijsku aktivnost, no to su istovremeno i prilično agresivni spojevi koji mogu iritirati kožu i sluznicu. Na žalost, ovaj kemotip je raširen i zbog činjenice što se lako patvori sintetskim timolom, a čime se pojačava njegova iritativnost.

Timjan kemotip timol uglavnom se koristi kod bakterijskih infekcija kože, urinarnog i dišnog sustava. Zbog jake iritativnosti, uvijek se mora razblažiti u biljnom ulju. Koristi se na više načina: oralnim putem u uljnim kapsulama, u supozitorijima (čepićima), te u uljima i gelovima za kožu. Naravno, priprema i uzimanje oralnim putem i putem supozitorija rezervirana je za profesionalce i nije za laičku upotrebu. Kao i kapsule s primorskim vriskom i mravincem (origanom), kapsule s timijanom timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i dišnih infekcija. Inhalacijska upotreba nije najmudrije rješenje zbog iritativnosti ulja.

No, timijan timol se lako može koristiti nanošenjem na kožu. Stoga vam dajem jednostavnu recepturu za ulje kod “čireva”, apscesa na koži:

U bočicu od 20 ml nakapajte:

– 10 kapi timijana timola

– 40 kapi čajevca

Do ruba napunite biljnim uljem tamanua, ili maceratima nevena/kantariona.

Mažite 3 x dnevno do poboljšanja stanja.

Eterično ulje čajevca je već samo po sebi jakog antibakterijskog djelovanja, no uzročnici čireva (Gram pozitivne bakterije) mogu biti prilično otporni. Stoga koristimo timijan kemotip timol kako bismo pojačali antibakterijsko djelovanje i olakšali prodor ove ljekovite smjese u upaljeno tkivo.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut