Vetiver (Vetiveria zizanoides) eterično ulje 5 mL – Pranarôm

67,00 kn

-+
Opis: 

Vetiver (Vetiveria zizanoides Stapf. Poaceae) se zbog umirujućeg djelovanja naziva “uljem mira”. Ovo je esencijalno ulje vrlo popularno u parfumeriji kao fiksativ mirisa. U Indiji se ta trava ubirala i sušila kako bi se njome prekrivale sojenice za zaštitu od sunca. Kad bi se trava poprskala vodom razvijala bi ugodan osvježavajući miris. Korijen od kojeg se dobiva ulje sušio se i mljeo, a koristio se kao repelent za zaštitu tkanina. Tijekom destilacije esencijalno ulje se teško odvaja od vodene faze. Najkvalitetnije ulje se destilira iz starijih biljaka, a samo esencijalno ulje neko vrijeme treba odstajati prije slanja na tržište, baš kao i lovorovo ulje.

Korijen ove biljke daje vrlo viskozno tamno esencijalno ulje u kojem dominiraju seskviterpeni kao vetiven, seskviterpenski ketoni kao vetivon i seskviterpenski alkoholi kao vetivenol i tricikovetivenol.

Ovo esencijalno ulje poznato je po svom smirujućem učinku na središnji živčani sustav, no fiziološki stimulira rad nekih egzokrinih žlijezda kao egzokrini dio gušterače i djeluje kao imunomodulator. Indiciran je uglavnom dermalnim putem kod stresa, raznih vaskulitisa i imunodepresija.

Ulje je sigurno. U dermalnoj upotrebi treba ga razumno dozirati zbog vrlo jakog mirisa.

Dr.sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut