U šetnji sa biljem

Konopljika Vitex agnus castus

Puno je lijepih biljaka posvećeno čistom ženskom aspektu i ženama, od ruža koje simboliziraju vječnost ženske ljepote do vrkute, «Frauenmantelkraut» koje je zaštitnik i žena i njihove male djece svojim tijelom lista koje podsjeća na male kišne kabanice. Ali samo je jedna čisti simbol žene – konopljika. Tu i tamo će neki muški prasac i popiti vrkutu onako zabune radi ili čak i zbog proljeva, ali stoljetna reputacija konopljike osigurala joj je potpuni mir od muškog spola. Gotovo svi jezici nose tu priču (engl. chaste tree, chastberry; fr. poivre des moines, njem.Mönchspfeffer; hr.

Jetrenka Hepatica nobilis L.

Jean Jacques Goldman je u pjesmi za Celine napisao „Oh je donne ma place au paradis si l’on m’oublie sur Terre, encore hier.“, „O dajem svoje mjesto u raju ako me se zaboravi na Zemlji još jučer“. Jedan dio jetrenke to pjeva, jedan dio zna da neće biti zaboravljena nikada. U tom je veličina biljke kao i čovjeka.

Bušin Cistus ladanifer

Svake godine pred ljeto naša obala poprimi boje ljubavi. Iz zelenih grmova s mekim dlakavim listovima razbuktaju se ružičasti cvjetovi nepogrešivo namreškane površine poput mora na laganom vjetru. Budete li slatko nepažljivi utopit ćete se u moru boje ljubavi. Legenda kaže kako se grčki bogovi nisu mogli odlučiti čemu će služiti da biljka, da li će biti biljka zacijeljivanja rana junaka liječenja njhovih bolesti tijekom dugih vojni, ili će biti simbol apsolutne ljepote, prijateljica kozmetike i lijepih lica žena. Kistos ga prozvaše grci, jer mu plod sliči na košaru.

Maslačak Taraxacum

Maslačak je duh pravedne ljutnje prirode, pravednik među biljkama. Ljutnja nije negativna emocija. Ona je poput sjekire koja prekida sve nepotrebno i štetno. Ona je oruđe pravednosti i istrajnosti prirode. Da iz svake sjemenke maslačka niknu biljke i iz svake njihove sjemenke nikne nova biljka, uskoro bi planeta Zemlja bila planeta Maslačaka. U društvu nepravde maslačak nas svojom masovnošću podsjeća kako je pravda masovno prisutna i kako joj ne možemo pobjeći. A to je utješna misao, nekima i zastrašujuća.

Kopriva Urtica sp.

U današnjem nabrijanom svijetu neka su zanimanja postala « važnija » od drugih. Toliko pogrešno. I atomski fizičar i odvjetnik kotačić su svijeta kao i čistačica ili radnik koji postavlja kablove. Kopriva nas uči tome. 

Vrkuta - Alchemilla vulgaris

Živimo u svijetu u kojem samo naizgled gledamo plodove borbe za ženska prava. U tome smo kao moderno društvo savršeno neuspješni – žene smo s jednakim sadizmom stavili u isti žrvanj koji jede i muški rod. Hormonski mjesečev ritam trebao bi nas učiti da se život sastoji od ciklusa, najboljih trenutaka za nešto i trenutaka kada treba čekati. Svijet je, suprotivo tome, prilagođen silovanju : sve mora biti sada odmah i kada se sjetimo.